Logowanie

Ślubne tematy

 
IX edycja Podkarpackich Targów Ślubnych Wedding Live

Tort i weselne słodkości

Tort i weselne słodkości

W weselnym menu oprócz dań gorących, pikantnych przekąsek i napojów, nie powinno zabraknąć słodkich ciast i deserów, a także gościa głównego - tortu. Zwolennikami słodkości na weselu są nie tylko dzieci, ale także duża grupa gości zmęczona ciężkimi potrawami.

Smak
Jeśli przewidujecie na weselu zamówić różnego rodzaju ciasta, słodkie przekąski i desery, należy zwrócić uwagę na ich smak, aby była zachowana różnorodność, a jednocześnie umiar. Najlepiej, aby wybrane słodkości pasowały do siebie, żeby goście mogli spróbować wszystkiego i nie mieli problemów z żołądkiem. Tort powinien również pasować to reszty słodkich potraw, jednak nie powinien powielać ich smaku. Nie bez znaczenia jest również pora roku, w której organizowane jest wesele. Wiadomo, że wiosną i latem, można pozwolić sobie na owocowe szaleństwo i tort przyozdobiony truskawkami. Jesienią i zimą, skazani jesteśmy tylko na owoce cytrusowe, dlatego na stołach królują kremy, bita śmietana, makowce i galaretki.

Wygląd
Przy wyborze tortu przyszła Para Młoda zwraca uwagę na kolor, wygląd i dekorację. Bardzo często wygląd tortu dopasowany jest to sukni Panny Młodej, lub dekoracji sali. Wielkość uzależniona jest od ilości gości, jednak dalej królują piętrowe, bogate i dekoracyjne torty. Jeśli chodzi o kolor, najczęściej wybierane są białe, beżowe lub bladoróżowe, z jasnymi dekoracjami. Dużym powodzeniem, szczególnie w okresie wakacyjnym cieszą się lekkie torty z bitą śmietaną i owocami, które trafiają w większość smakowych gustów. Każda cukiernia, ma katalogi, z których możecie wybrać wymarzony tort. Napis, lub główna dekoracja może być waszą inwencją, w końcu to wasz wyjątkowy dzień.

Podanie
Praktycznym sposobem jest podawanie słodkości na osobnych stołach, aby nie mieszać zapachów. Ciasta szczególnie te kremowe, przyjmują zapachy innych dań. A mało apetyczna jest kremówka o zapachu bigosu, czy ciastko z bitą śmietaną pachnące pieczonym kurczakiem. Ważne również, aby ciasta, które lubią chłodne miejsca nie stały długo na stołach, w ciepłym pomieszczeniu. Obsługa powinna wystawiać niewielką ilość każdej potrawy i donosić w razie potrzeby. Tort również nie powinien, być dekoracją stołu i czekać kilka godzin na zjedzenie. Najlepiej, aby wyjąć go w odpowiednim momencie i zaskoczyć gości. Niektórzy twierdzą, że tort powinien być podawany o północy, jednak wtedy często koliduje z rozpoczynającymi się oczepinami. Inni podają tort jako deser, zaraz po daniu głównym, kiedy goście nie są jeszcze przejedzeni i na pewno skosztują po kawałku.

Galerię tortów zobaczyć możecie na naszym blogu.

 

Emilia Borowska

 

Twoje imię i nazwisko lub pseudonim:
Adres e-mail znajomego:
Wyślij
sss

Twój nick:

Treść komentarza:

Opublikuj
sss
Czytaj inne ślubne tematy z działu: Ślub i wesele
Oficjalne zaręczyny

Oficjalne zaręczyny

W USA nazywają się The Rehearsal Dinner, co w dosłownym tłumaczeniu oznacza ,,próbny obiad". Bardzo popularne za oceanem, stopniowo asymilują się...
Czytaj więcej
Jak zorganizować wieczór panieński lub kawalerski?

Jak zorganizować wieczór panieński lub kawalerski?

W amerykańskich komediach romantycznych często pojawia się motyw ślubu, a co za tym idzie - wieczorów kawalerskich czy panieńskich. Impreza ta...
Czytaj więcej
Ubezpieczenie ślubne

Ubezpieczenie ślubne

Narzeczeni planujący swój ślub mają na głowie mnóstwo spraw: organizacja ceremonii, menu, stroje... Koszty zorganizowania takiego wydarzenia sięgają kilkudziesięciu tysięcy złotych....
Czytaj więcej
Rola i zadania świadków

Rola i zadania świadków

Wybór świadków ślubu jest niezwykle istotny. Warto w tej kwestii zdać się na własną intuicję, a w szczególności kierować się szczerą...
Czytaj więcej
Ślubno-weselny savoir vivre

Ślubno-weselny savoir vivre

Przygotowania do ślubu i wesela zawsze wymagają od przyszłej Pary Młodej i ich rodziców sporej dawki cierpliwości i spokoju. Jak jednak...
Czytaj więcej
Copyright 2007-2020 - SuperSluby.pl