Logowanie

Ślubne tematy

 
IX edycja Podkarpackich Targów Ślubnych Wedding Live

Tort i weselne słodkości

Tort i weselne słodkości

W weselnym menu oprócz dań gorących, pikantnych przekąsek i napojów, nie powinno zabraknąć słodkich ciast i deserów, a także gościa głównego - tortu. Zwolennikami słodkości na weselu są nie tylko dzieci, ale także duża grupa gości zmęczona ciężkimi potrawami.

Smak
Jeśli przewidujecie na weselu zamówić różnego rodzaju ciasta, słodkie przekąski i desery, należy zwrócić uwagę na ich smak, aby była zachowana różnorodność, a jednocześnie umiar. Najlepiej, aby wybrane słodkości pasowały do siebie, żeby goście mogli spróbować wszystkiego i nie mieli problemów z żołądkiem. Tort powinien również pasować to reszty słodkich potraw, jednak nie powinien powielać ich smaku. Nie bez znaczenia jest również pora roku, w której organizowane jest wesele. Wiadomo, że wiosną i latem, można pozwolić sobie na owocowe szaleństwo i tort przyozdobiony truskawkami. Jesienią i zimą, skazani jesteśmy tylko na owoce cytrusowe, dlatego na stołach królują kremy, bita śmietana, makowce i galaretki.

Wygląd
Przy wyborze tortu przyszła Para Młoda zwraca uwagę na kolor, wygląd i dekorację. Bardzo często wygląd tortu dopasowany jest to sukni Panny Młodej, lub dekoracji sali. Wielkość uzależniona jest od ilości gości, jednak dalej królują piętrowe, bogate i dekoracyjne torty. Jeśli chodzi o kolor, najczęściej wybierane są białe, beżowe lub bladoróżowe, z jasnymi dekoracjami. Dużym powodzeniem, szczególnie w okresie wakacyjnym cieszą się lekkie torty z bitą śmietaną i owocami, które trafiają w większość smakowych gustów. Każda cukiernia, ma katalogi, z których możecie wybrać wymarzony tort. Napis, lub główna dekoracja może być waszą inwencją, w końcu to wasz wyjątkowy dzień.

Podanie
Praktycznym sposobem jest podawanie słodkości na osobnych stołach, aby nie mieszać zapachów. Ciasta szczególnie te kremowe, przyjmują zapachy innych dań. A mało apetyczna jest kremówka o zapachu bigosu, czy ciastko z bitą śmietaną pachnące pieczonym kurczakiem. Ważne również, aby ciasta, które lubią chłodne miejsca nie stały długo na stołach, w ciepłym pomieszczeniu. Obsługa powinna wystawiać niewielką ilość każdej potrawy i donosić w razie potrzeby. Tort również nie powinien, być dekoracją stołu i czekać kilka godzin na zjedzenie. Najlepiej, aby wyjąć go w odpowiednim momencie i zaskoczyć gości. Niektórzy twierdzą, że tort powinien być podawany o północy, jednak wtedy często koliduje z rozpoczynającymi się oczepinami. Inni podają tort jako deser, zaraz po daniu głównym, kiedy goście nie są jeszcze przejedzeni i na pewno skosztują po kawałku.

Galerię tortów zobaczyć możecie na naszym blogu.

 

Emilia Borowska

 

Twoje imię i nazwisko lub pseudonim:
Adres e-mail znajomego:
Wyślij
sss

Twój nick:

Treść komentarza:

Opublikuj
sss
Czytaj inne ślubne tematy z działu: Ślub i wesele
Wesele w zimie - dlaczego nie?

Wesele w zimie - dlaczego nie?

Większość młodych par marzy o weselu w lecie, twierdząc, że jest to najodpowiedniejsza pora roku. Czy na pewno? Jest wiele minusów,...
Czytaj więcej
Ciąża powodem do ślubu

Ciąża powodem do ślubu

Powodem większości ślubów młodych ludzi, jest nieplanowana ciąża, czyli tak zwana wpadka. Choć nieślubnego dziecka nikt już dzisiaj nie nazywa bękartem,...
Czytaj więcej
Zabawy weselne

Zabawy weselne

Przyjęcie weselne to nie tylko dobrze zorganizowany catering i oprawa muzyczna. Aby goście weselni dobrze się bawili i mieli co wspominać...
Czytaj więcej
Ślub w Las Vegas

Ślub w Las Vegas

Młodzi coraz częściej stronią od konserwatywnej tradycji i decydują się na ślub za granicą. Taki  pomysł pozwoli odciąć się od stresujących...
Czytaj więcej
Podziękowania dla rodziców

Podziękowania dla rodziców

Obowiązkiem, a może nawet przywilejem każdej Młodej Pary w tym wielkim dniu jest podziękowanie rodzicom za trud włożony w ich wychowanie....
Czytaj więcej
Copyright 2007-2018 - SuperSluby.pl