Logowanie

Ślubne tematy

 

Tort i weselne słodkości

Tort i weselne słodkości

W weselnym menu oprócz dań gorących, pikantnych przekąsek i napojów, nie powinno zabraknąć słodkich ciast i deserów, a także gościa głównego - tortu. Zwolennikami słodkości na weselu są nie tylko dzieci, ale także duża grupa gości zmęczona ciężkimi potrawami.

Smak
Jeśli przewidujecie na weselu zamówić różnego rodzaju ciasta, słodkie przekąski i desery, należy zwrócić uwagę na ich smak, aby była zachowana różnorodność, a jednocześnie umiar. Najlepiej, aby wybrane słodkości pasowały do siebie, żeby goście mogli spróbować wszystkiego i nie mieli problemów z żołądkiem. Tort powinien również pasować to reszty słodkich potraw, jednak nie powinien powielać ich smaku. Nie bez znaczenia jest również pora roku, w której organizowane jest wesele. Wiadomo, że wiosną i latem, można pozwolić sobie na owocowe szaleństwo i tort przyozdobiony truskawkami. Jesienią i zimą, skazani jesteśmy tylko na owoce cytrusowe, dlatego na stołach królują kremy, bita śmietana, makowce i galaretki.

Wygląd
Przy wyborze tortu przyszła Para Młoda zwraca uwagę na kolor, wygląd i dekorację. Bardzo często wygląd tortu dopasowany jest to sukni Panny Młodej, lub dekoracji sali. Wielkość uzależniona jest od ilości gości, jednak dalej królują piętrowe, bogate i dekoracyjne torty. Jeśli chodzi o kolor, najczęściej wybierane są białe, beżowe lub bladoróżowe, z jasnymi dekoracjami. Dużym powodzeniem, szczególnie w okresie wakacyjnym cieszą się lekkie torty z bitą śmietaną i owocami, które trafiają w większość smakowych gustów. Każda cukiernia, ma katalogi, z których możecie wybrać wymarzony tort. Napis, lub główna dekoracja może być waszą inwencją, w końcu to wasz wyjątkowy dzień.

Podanie
Praktycznym sposobem jest podawanie słodkości na osobnych stołach, aby nie mieszać zapachów. Ciasta szczególnie te kremowe, przyjmują zapachy innych dań. A mało apetyczna jest kremówka o zapachu bigosu, czy ciastko z bitą śmietaną pachnące pieczonym kurczakiem. Ważne również, aby ciasta, które lubią chłodne miejsca nie stały długo na stołach, w ciepłym pomieszczeniu. Obsługa powinna wystawiać niewielką ilość każdej potrawy i donosić w razie potrzeby. Tort również nie powinien, być dekoracją stołu i czekać kilka godzin na zjedzenie. Najlepiej, aby wyjąć go w odpowiednim momencie i zaskoczyć gości. Niektórzy twierdzą, że tort powinien być podawany o północy, jednak wtedy często koliduje z rozpoczynającymi się oczepinami. Inni podają tort jako deser, zaraz po daniu głównym, kiedy goście nie są jeszcze przejedzeni i na pewno skosztują po kawałku.

Galerię tortów zobaczyć możecie na naszym blogu.

 

Emilia Borowska

 

Twoje imię i nazwisko lub pseudonim:
Adres e-mail znajomego:
Wyślij
sss

Twój nick:

Treść komentarza:

Opublikuj
sss
Czytaj inne ślubne tematy z działu: Ślub i wesele
Ślubne dziwactwa

Ślubne dziwactwa

Na naszym SuperSlubnym Blogu już nieraz wspominaliśmy o ślubach rodem z filmów science fiction. Takich przypadków jest coraz więcej! Fantazja Państwa...
Czytaj więcej
Panna Młoda XXL

Panna Młoda XXL

Każda z nas na swoim ślubie chce wyglądać olśniewająco, niezależnie od tego, czy ma mniej czy bardziej kobiece kształty. Kobiety o...
Czytaj więcej
Kolorowe drinki czy wódka dla gości?

Kolorowe drinki czy wódka dla gości?

Tradycja nakazuje, żeby na weselnym stole stała wódka. Jeśli ktoś jest przyzwyczajony do bardziej wyszukanych alkoholi, zostaje chwilowo abstynentem, lub próbuje...
Czytaj więcej
Na dobre i na złe

Na dobre i na złe

Skroić ślub tak, by idealnie przystawał do marzeń to cel każdej panny młodej, która w zmaganiach z oporną materią nie cofnie...
Czytaj więcej
Upominki dla gości

Upominki dla gości

Do Polski dotarła już tradycja podziękowań gościom weselnym w formie drobnych upominków. Chcąc, aby nasz ślub wyglądał jak z bajki i...
Czytaj więcej
Copyright 2007-2021 - SuperSluby.pl