Dieta antystresowa

Stres towarzyszy nam niemal codziennie. Niestety, ma on niekorzystny wpływ nie tylko na nasze zdrowie i samopoczucie, ale także wpływa na kontakty z otoczeniem. Sprawia, że nasze relacje z innymi pogarszają się, śpimy niespokojnie i budzimy się zmęczeni. Okazuje się, że ze stresem można wygrać i dodatkowo zgubić w ciągu miesiąca kilka zbędnych kilogramów.
Warto w tym celu wykluczyć ze swojego menu lub przynajmniej ograniczyć spożycie produktów, które nasilają stres, czyli:
-kofeiny obecnej w kawie, mocnej czarnej herbacie, coca coli i napojach energetyzujących, gdyż zwiększa ona wydzielanie hormonu stresu (adrenaliny) i podwyższa ciśnienie krwi.
-słodyczy-one także nie pomagają w stresie, a „odłożą" się w niepożądanych miejscach.
-żywności typu fast-food (tj.hot-dogi, hamburgery, pizza, zapiekanki, kebaby, itp.)
-słonych i kalorycznych przegryzek tj. chipsy, krakersy, frytki.
W diecie osób żyjących w ciągłym stresie nie powinno natomiast zabraknąć porcji witamin. Polecane są zwłaszcza witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6, B12) oraz witamina C, którą tracimy w czasie sytuacji stresujących, a która chroni nasz organizm przed licznymi infekcjami.
Poniżej ściągawka, gdzie można znaleźć wymienione witaminy.
Witamina B1- płatki owsiane, pełnoziarniste pieczywo, fasola, ryż brązowy, pestki słonecznika, kiełki pszenicy.
witamina B2-watróbka, migdały, jaja, twaróg, ziarna słonecznika, mleko, jogurty
witamina B5- wątróbka, otręby pszenne, pestki słonecznika, jaja, orzechy włoskie
witamina B6- wątróbka, orzechy włoskie, soja i produkty sojowe, płatki owsiane, banany, szpinak, awokado, produkty pełnoziarniste, pestki dyni, drób.
witamina B12- twaróg, jaja, mleko, wołowina, makrela, sardynki, ostrygi, szpinak, sałata, natka pietruszki, brokuły, buraki, zarodki pszenne, orzechy arachidowe, soczewica, banany
witamina C- kiszona kapusta, czarna porzeczka, papryka, kiwi, pomarańcze, truskawki
Równie ważne jak witaminy są składniki mineralne a także lecytyna i kwasy tłuszczowe omega 3, które pomogą nam skutecznie walczyć ze stresem.
magnez - płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, migdały, orzechy, kakao, soja, orzeszki arachidowe.
wapń- wszystkie produkty mleczne, (uwaga na ser żółty-pomimo, że jest skarbnicą wapnia, ma bardzo dużo tłuszczu, jedz nie więcej niż 2 plasterki dziennie).
selen- owoce morza, buraki, płatki owsiane, jaja, ryby
żelazo- cielęcina, wołowina, szpinak, buraki, suszone owoce
(niestety z warzyw i owoców żelazo jest znacznie gorzej przyswajalne).
cynk- występuję w ziarnach sezamu, pestkach słonecznika, dyni, orzechach, mięsie.
lecytyna- kiełki pszenicy, orzechy arachidowe, kalafior, cieciorka, soczewica, groch, soja, jaja, orzechy laskowe, olej sojowy, siemię lniane.
kwasy wielonienasycone omega 3 - ich źródłem są: tłuste ryby, olej lniany, olej rzepakowy, orzechy.
Propozycja menu
Dzienna porcja pożywienia powinna być rozłożona na 5 posiłków spożywanych o stałych porach. Poniżej zaprezentuję przykładowe menu na jeden dzień.
ŚNIADANIE
Musli z kiwi i orzechami:
150 g jogurtu naturalnego
1 duże kiwi
2 posiekane orzechy włoskie
3 łyżki musli
Kiwi pokrój w plastry. Posiekane orzechy, musli i kiwi wymieszaj z kefirem.
II ŚNIADANIE
Kanapka z serkiem wiejskim i kiełkami:
1 kromka pieczywa pełnoziarnistego
100g serka wiejskiego 3%tł
1 duży pomidor
4 łyżki zarodków pszennych
2 łyżki kiełków lucerny
herbata zielona bez cukru
Serek wiejski wymieszaj z kiełkami, pomidorem, zarodkami i zjedz z kromką pieczywa.
OBIAD
Makaron ze szpinakiem i piersią kurczaka:
40g makaronu pełnoziarnistego
100g fileta z piersi kurczaka
szpinak mrożony rozdrobniony
pomidorki koktajlowe
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1 ząbek czosnku
przyprawy: świeże/suszone zioła, odrobina soli, pieprzu.
Pierś kurczaka rozbij, pokrój w cienkie paski, przypraw odrobiną soli, pieprzu, podsmaż na łyżce oliwy z oliwek. Szpinak duś na patelni pod przykryciem aż do całkowitego rozpuszczenia, dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek, przypraw, do szpinaku dodaj podsmażoną pierś, duś wszystko pod przykryciem ok. 5 min. Makaron ugotuj al' dente, polej przygotowanym sosem, dodaj pokrojone pomidorki koktajlowe, posyp natką pietruszki.
PODWIECZOREK
Koktajl truskawkowy:
100 g jogurtu naturalnego
150 g mrożonych truskawek
2 kostki gorzkiej czekolady
1 łyżeczka miodu
Zmiksować zamrożone truskawki z 1 łyżeczką miodu i połową jogurtu. Do przygotowanego musu dodać pozostały jogurt i delikatnie wymieszać. Całość posypać tartą czekoladą.
KOLACJA
Morszczuk z duszonym porem i sałatką z papryki:
120 g fileta z morszczuka
2 średnie pory (tylko jasne części, 200 g)
ćwierć szklanki bulionu (może być z kostki)
duża papryka czerwona (200 g)
1/3 małego jogurtu naturalnego (50 g)
1 kromka pełnoziarnistego pieczywa
Morszczuka obsmaż na patelni teflonowej bez tłuszczu. Pora pokrój na talarki i podduś w bulionie do miękkości, dopraw i ułóż na rybie. Paprykę pokrój na cienkie paseczki, zalej jogurtem. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kromka pełnoziarnistego pieczywa.
Marzena Chudek
Dieta dla zapracowanych
Cały dzień spędzasz w pracy lub na uczelni, brakuje Ci czasu nawet na jedzenie. Za to po powrocie do domu nadrabiasz...
Czytaj więcej
Zimowe podjadanie
Sezon zimowy to czas, gdy nasz organizm przechodzi wiele zmian... Matka Natura funduje nam mroźne, bezsłoneczne dni, które odciskają piętno na...
Czytaj więcej
Słodycze: jeść czy nie jeść? - oto jest pytanie...
Któż z nas nie staje czasem przed takim dylematem widząc kuszące słodkości? Zwłaszcza wtedy, gdy zaczynamy się odchudzać. Wspaniałe postanowienie o...
Czytaj więcej
Święta święta i ... na dietę
Minęły święta, a Ty z przerażeniem patrzysz na wskaźnik wagi? W dodatku odkrywasz, że trudno Ci zmieścić się w sukienkę, którą...
Czytaj więcej
Święta bez rewolucji kuchennej i poczucia winy
Święta tuż, tuż. Planujemy, kupujemy, a niebawem zaczniemy świętować z rodziną i znajomymi przy suto zastawionych stołach. Jak przeżyjesz święta? Myślisz,...
Czytaj więcej
|