Naturalne sposoby na zdrowie

Jeśli zaplanowaliście swój ślub na porę zimową, szczególnie powinniście zadbać o zdrowie. Zimą nietrudno bowiem o katar i przeziębienie. Na domiar złego, kolejki w aptekach robią się coraz dłuższe, a same farmaceutyki ciągle drożeją. Warto więc w tym okresie trochę lepiej zaplanować swoją dietę, by uzupełnić ją o składniki, które wzmocnią Waszą odporność. Jak naturalnie pobudzić układ immunologiczny, strzegący przed wirusami i bakteriami?
Tradycyjne owoce i warzywa
Główną i ogólną radą jest urozmaicenie diety poprzez dodanie do niej większych ilości sezonowych owoców i warzyw. Gdy przyjdzie odpowiednia pora niektóre warzywa i owoce są naprawdę tanie, więc warto poświęcić trochę czasu i środków, aby odpowiednio je spreparować i przygotować na zimę. Kiedy na dworze mróz i zawierucha, chętnie sięgajmy po kiszonki, przetwory i suszone owoce i orzechy. Powiecie, że nikt już się nie męczy samemu, skoro można iść do sklepu i kupić gotowe? Otóż jest to nieprawda! Może tak było kiedyś, ale dziś własnoręczne robienie przetworów znów robi się modne. Ponadto robiąc przetwory samemu wiemy, że są one ekologiczne oraz tańsze, a ich smak sto razy lepszy od kupnych!
Nie sól, nie słódź
Kolejna rada to ograniczenie użycia tych dwóch „białych śmierci". Cukier warto zastąpić miodem, który korzystnie wpływa na nasz organizm. Przede wszystkim zabija on bakterie, łagodzi ból gardła, działa kojąco i zawiera mnóstwo witamin i minerałów. Czym jednak zastąpić sól? To naprawdę bardzo łatwe! Zamiast soli do potraw dodajmy rozgrzewające przyprawy, takie jak pieprz, ostra papryka, curry czy kurkuma. Gwarantują one doskonały smak i rozgrzanie naszych zmarzniętych kości.
Więcej roślin, mniej mięsa
Oczywistości, których nie przestrzegamy... W polskim domach wydaje się nierealne, aby zamiast schabowego na stole pojawiło się więcej warzyw. Tymczasem eksperci apelują, by nie spożywać mięsa częściej niż dwa lub trzy razy w tygodniu, a nawet wtedy zaleca się wybór mięsa chudego. Oczywiście w zamian na stołach powinny się pojawić ryby, ale również potrawy z roślin strączkowych. Ponadto biały chleb powinniśmy zastąpić chlebem razowym, spożywać więcej kaszy czy płatków owsianych. Pełnoziarniste produkty zbożowe zawierają zdecydowanie więcej witamin z grupy B oraz białka, za to mniej ciężkostrawnego tłuszczu.
Wszyscy znamy takie sposoby, dzięki którym cieszymy się dobrym zdrowiem przez cały rok. Jednak nie chcemy się do niech stosować. Dlaczego? Ciężko tak naprawdę powiedzieć co nami kieruje, że zamiast jabłka sięgamy po chipsy. Czy te ostatnie są dużo smaczniejsze? Sami odpowiedzcie sobie na to pytanie, a my życzymy dużo zdrowia przez cały rok.
Bądźcie zdrowi, naturalnie, moi mili!
Agata Tuchowska
Twój kosmetyczny niezbędnik, czyli… 5000 lat lakieru do paznokci!
Kto pierwszy wpadł na pomysł malowania paznokci? Co wspólnego z tipsami miał pewien amerykański dentysta? Która z aktorek do przedłużania paznokci...
Czytaj więcej
Zimowy nieład na głowie
Zima jest najgorszą porą roku dla Twoich włosów. Na dworze mróz, wiatr i wilgoć, w pomieszczeniach powietrze przesuszone centralnym ogrzewaniem. Na...
Czytaj więcej
Mikrodermabrazja i peeling przed ślubem?
Dlaczego ona wygląda dziś tak dobrze? - ta myśl pojawia się czasem w głowie każdej z nas, kiedy obserwujemy koleżankę z...
Czytaj więcej
Czy wegetarianizm jest zdrowy?
Ostatnimi czasy wegetarianizm stał się bardzo popularny. Choć nie budzi już tylu kontrowersji, co parę lat temu, wciąż nie odpowiedziano jednoznacznie...
Czytaj więcej
Podaruj sobie trochę luksusu
Kosmetyki z wysokich półek nie są w zasięgu Twoich możliwości finansowych? Marzysz jednak o tym, by chociaż wypróbować znane marki? Jest...
Czytaj więcej
|