Logowanie

Ślubne tematy

 

Nowe trendy w kulturze stołu

Nowe trendy w kulturze stołu

Specjalnie dla naszych czytelników, o nowych trendach, nakrywaniu do stołu, kulturze stołu i zasadach, które każdy powinien znać - opowiada Nicolas-Luc Villeroy - szef sekcji zastawy stołowej w firmie Villeroy & Boch.

Panie Villeroy, jaka jest Pana definicja terminu „kultura stołu". Co ona oznacza i jaką rolę pełni dzisiaj  w naszym życiu?

Myślę, że obecnie wracamy do czasów, gdzie kładło się ogromny nacisk na kulturę jedzenia. W ostatnich latach nawet media coraz częściej poruszają tematy związane z gotowaniem i gościnnością.  Najlepsi szefowie kuchni, jak Johann Lafer, docierają do szerokiej publiczności i sprawiają, że chcemy jeść coraz lepiej. Jesteśmy również gotowi spędzać coraz więcej czasu na przygotowywanie posiłków. Gotowanie jest teraz na topie. Zwracamy uwagę nie tylko na smak potraw, ale również na sposób ich serwowania. Czerpiemy przyjemność ze wspólnych posiłków przy pięknie zastawionym stole, bo przecież fantastyczne jedzenie musi być odpowiednio celebrowane.

Jaka jest Pana wizja atrakcyjnej zastawy stołowej?

Nakrycie stołu jest zawsze wyrazem naszego stylu - znakiem rozpoznawczym pani domu czy gospodarza. Mówi dużo o poczuciu smaku i indywidualizmie oraz, przede wszystkim, o kulturze nakrywającego. W moich oczach, zastawa stołowa jest nie tylko zestawem naczyń i dekoracji. Tak naprawdę, zastawa stołowa i perfekcyjnie nakryty stół powinny dać gościom przestrzeń do swobodnej komunikacji. Jest to bardzo ważne. Jestem Francuzem i mogę godzinami siedzieć przy stole z rodziną czy przyjaciółmi. Wtedy nie tylko ucztujemy, ale przede wszystkim cieszymy się ze spotkania. Stół jest naszym centrum komunikacji. Ale mimo wszytko, wyśmienite jedzenie jest dla nas, Francuzów, rzeczą najważniejszą.

Czy mógłby Pan podać kilka podstawowych zaleceń dotyczących wyboru stołu na określone okazje?

Każda okazja rzeczywiście wymaga innego typu stołu, jego innego ustawienia i kształtu. Okrągły stół doskonale sprawdza się, gdy chcemy stworzyć swobodną atmosferę, umożliwiającą luźne rozmowy. Stół prostokątny jest idealny na specjalne okazje, kiedy dwie najważniejsze osoby siedzą naprzeciw siebie przy krótszych krawędziach stołu. Tego typu aranżacja jest odpowiednia na oficjalne przyjęcia. Ważne jest jednak zapewnienie odpowiedniej przestrzeni pomiędzy gośćmi, tak aby stół sprawiał wrażenie bogatego i hojnie zastawionego, przy jednoczesnym zachowaniu ładu i swobody. Odległość pomiędzy nakryciami nie może być ani za duża ani za mała, powinno być zachowane 80 cm, które liczy się od środka jednego talerza do środka talerza stojącego obok. Większe przerwy między nakryciami mogą znacznie utrudnić komunikację pomiędzy gośćmi.

Co odróżnia standardowe, codzienne nakrycie stołu od eleganckiego nakrycia stołu?

Rola nakrycia stołowego jest zawsze taka sama: trzeba jedynie wybrać jego odpowiedni styl! I tak, stół weselny będzie zupełnie inny od tego, przy którym będziemy jeść kolację biznesową. Bardzo ważna rolę odgrywają akcesoria, obrus i kwiaty. Akcesoria tekstylne, takie jak podkładki i bieżniki muszą pasować do wnętrza i stanowić podstawę dla kolejnych elementów. Obrusy tkane, wyszywane albo wykonane z adamaszku sprawiają, że stół nabiera eleganckiego, luksusowego wymiaru, podczas gdy tkaniny bawełniane dodają świeżości i rustykalnego charakteru. Biel nie jest koniecznością, ale ważne jest, aby kolor i struktura  zarówno obrusa jak i serwetek były dobrane do porcelany, szkła i sztućców. Ważną zasadą przy dobieraniu tekstyliów jest ich odpowiedni rozmiar. Obrus lub bieżnik powinny zwisać z krawędzi stołu około 25-30 cm z każdej strony. 

Nakrywanie do weselnego stołu powinno się zacząć od ustawienia dużych talerzy bazowych. Nie jest to porcelana, na którą nakłada się jedzenie; stanowi jedynie podstawę, na której stawia się mniejsze talerze. Talerze bazowe powinny być ustawione w odległości 1 cm od krawędzi stołu, a każdy kolejny talerz stawiany na talerzu bazowym powinien być mniejszy od tego, który stoi pod nim.

Co sprawia, że talerze bazowe są takie wyjątkowe i ważne? Czy są one niezbędne na eleganckim, stole?

Jestem prawdziwym fanem talerzy bazowych. Mogą one rzucić nowe światło na każdy klasyczny zestaw porcelany i jednocześnie ożywić go kolorem. Mogą stanowić doskonały kontrast do prostej, białej porcelany. Działa to również na odwrót: jeśli chcemy połączyć odważnie zdobioną porcelanę z wzorzystymi tkaninami, powinniśmy zastosować neutralne, białe talerze bazowe, które harmonijnie oddzielą od siebie poszczególne elementy. Niezależnie od tego, w jakim celu zostaną użyte talerze bazowe - nie powinno ich zabraknąć na eleganckim stole.

Czym należy się kierować układając sztućce i ustawiając kieliszki na stole?

Sztućce należy układać od strony wewnętrznej do zewnętrznej. Goście będą ich używać w odwrotnej kolejności, czyli od tych leżących najbardziej na zewnątrz. Noże kładziemy po prawej stronie talerza, widelce po lewej - zawsze równolegle do siebie. Sztućce przeznaczone do dania głównego powinny leżeć najbliżej talerza, następnie kładziemy sztućce do ryb, potem zup i na końcu do przystawek.

Nawet w dzisiejszych czasach Francuzi lubią pokazywać, na co ich stać i co posiadają. W przeszłości, na przykład, rodzinny herb był grawerowany z tyłu uchwytu łyżki lub widelca. W związku z tym, sztućce kładziono wierzchem do dołu. Dzięki temu rodzinny herb był pierwszą rzeczą, którą goście widzieli siadając do stołu. Te specyficzne dla Francuzów nawyki przetrwały do dzisiejszych czasów. I mimo, że Francuzi nie grawerują już swoich herbów, to widelce zawsze kładą odwrotną stroną. Jednak tego typu ustępstwa są dzisiaj dopuszczalne. Stołowa etykieta od dłuższego czasu nie zawiera już nienaruszalnych zasad. Nie mniej rzetelne jej stosowanie na pewno nie zaszkodzi. 

Kieliszki i szklanki ustawiamy w prawym górnym rogu nakrycia. W Niemczech szkło używane do głównego dania ma swoją nazwę: Richtglas (w dosłownym tłumaczeniu: „szkło bazowe"), które ustawia się w odległości 1 cm od czubka noża. Szklanka lub kieliszek, z którego goście piją w trakcie jedzenia przekąsek stoi po prawej stronie, nieco niżej od „szkła bazowego", a kieliszek na wodę nieco wyżej, ale po lewej stronie. Takie ustawienie daje efekt łamanej linii. Można jednak pokusić się o efektowne ustawienie po łuku albo ustawienie trójkątne.

 

 

Jak Pan powiedział, twórcze wariacje są dozwolone. Jak daleko można się w nich posunąć?

Hmm, uważam, że etykieta jest rzeczą piękną, ale nie może na nas nakładać samych ograniczeń. Kiedy mówię o kreatywnym podejściu, nie myślę jedynie o sposobie ustawiania elementów zastawy na stole. Najbardziej ekscytujące w tym wszystkim jest myślenie o sposobie podania potraw i miejscu, gdzie mają być one spożywane. W pewnych sytuacjach możemy pozwolić sobie nawet na jedzenie na stojąco i nadal może to być stylowy sposób ucztowania, pod warunkiem, że jedzenie nie zostanie zepchnięte jedynie do roli dodatku. Nie wszyscy jadają pełnowymiarowy posiłek w godzinach wieczornych. Dlatego coraz większym powodzeniem cieszą się małe, smaczne przekąski oraz, popularne już nie tylko w Hiszpanii, tapas. I to one prawdopodobnie w przyszłości zdominują kulinarny świat. Są podawane w zupełnie inny sposób niż tradycyjne dania, wymagają nowatorskich sposobów serwowania, a co za tym idzie, oryginalnej i zróżnicowanej zastawy stołowej, takiej, jak na przykład nowa kolekcja New Wave. Poza tym, takie apéritif dinatoire powinny być przygotowywane ze szczególną starannością i dbałością o szczegóły. Powinny również być tak skomponowane i podane, że na sam ich widok nie będziemy mogli się oprzeć pokusie, aby spróbować każdej z nich. W tej sytuacji porzucenie noża i widelca jest jak najbardziej dozwolone , pod warunkiem jednak, że ma się w ręku serwetkę.

 

 

Czy zawsze musimy mieć na stole serwetki? Jeśli tak, czy muszą to być serwetki z materiału? Czy nie są one już reliktem przeszłości?

Ten mały szczegół jest wciąż sposobem, dzięki któremu gospodarz wyraża szacunek dla swoich gości. Serwetki jednorazowe są definitywne prostszym rozwiązaniem. Serwetki z materiału trzeba po każdym użyciu uprać, wykrochmalić i uprasować. Mimo tego, są one niezbędne podczas uroczystego przyjęcia. Są jednak tacy, którzy wciąż zadają pytanie, czy, ze względów higienicznych, serwetki z tkaniny powinny być misternie składane i układane? Osobiście uważam, że powinno się je po prostu ustawić na stole tak, aby były w zasięgu ręki, najlepiej po lewej stronie nakrycia.

Czy Pan również  ma preferencje, jeśli chodzi o wybór dekoracji?

Absolutnie tak. W tym przypadku jestem również zwolennikiem prostych rozwiązań. Bogate, wręcz pompatyczne kompozycje kwiatowe zasłaniają gości, którzy siedzą po przeciwnej stronie stołu. Wystarczy ustawić kilka małych, delikatnych ozdób, aby osiągnąć romantyczną atmosferę lub sezonowy efekt. Świeczki czy inne subtelne stołowe stroiki, zaaplikowane z umiarem i odpowiednio ustawione, będą najodpowiedniejszą dekoracją.

 

 

Czy Pan, jako osoba, która nosi nazwisko Villeroy i jednocześnie jest odpowiedzialna za kulturę stołu w firmie Villeroy & Boch, stosuje swoją własną filozofię nakrywania do stołu na co dzień?

Tak, jeśli tylko mogę. Szczerze mówiąc, irytuje mnie sytuacja, kiedy nie mamy wystarczająco dużo czasu na to, by celebrować posiłki i pięknie nakryć stół. Tak naprawdę, potrzeba każdego dnia, aby wprowadzać w życie zasady, o których wcześniej mówiłem, a zaczynać trzeba już od śniadania. Staram się to codziennie wpajać moim dzieciom. Stosowanie pewnych zasad wymaga jednak chęci i odrobiny pracy. Na przykład, poranną kawę podajemy w filiżance postawionej na dopasowanym do niej spodeczku, stawiamy mlecznik i cukiernicę, a to wymaga dodatkowego wysiłku. Po długim dniu spędzonym w pracy, mamy już większą chęć na celebrowanie kolacji, po to aby zakończyć dzień w dobrym stylu. Na zakończenie chciałbym powiedzieć, że Villeroy & Boch ma w swojej ofercie tak piękne produkty, że będą one zawsze cieszyły swoich użytkowników.


Źródło: informacja prasowa

 

Twoje imię i nazwisko lub pseudonim:
Adres e-mail znajomego:
Wyślij
sss

Twój nick:

Treść komentarza:

Opublikuj
sss
Czytaj inne ślubne tematy z działu: Kulturalnie, romantycznie
„Turysta” na długie zimowe wieczory

„Turysta” na długie zimowe wieczory

Proste historie nie są dla wszystkich. Doskonale wiedzą to ci, którzy niejednokrotnie nudzili się na kolejnym seansie filmowym. Przewidywalność akcji i...
Czytaj więcej
Romantycznie, intrygująco, kinowo!

Romantycznie, intrygująco, kinowo!

Dziś prezentujemy kolejną odsłonę SuperSlubnego cyklu pomysłów na weekend. Kiedy pogoda przestaje nas rozpieszczać, najprzyjemniej jest zaszyć się w ciemnym kinie...
Czytaj więcej
Najzabawniejsze komedie o ślubach i weselach

Najzabawniejsze komedie o ślubach i weselach

O tym, że przygotowaniom do ślubu zazwyczaj towarzyszy stres, nie trzeba nikogo przekonywać. Nie jest też tajemnicą, że nic tak nie...
Czytaj więcej
Nowe trendy w kulturze stołu

Nowe trendy w kulturze stołu

Specjalnie dla naszych czytelników, o nowych trendach, nakrywaniu do stołu, kulturze stołu i zasadach, które każdy powinien znać - opowiada Nicolas-Luc...
Czytaj więcej
Wzruszenie po japońsku, czyli „Dom z małych kostek"

Wzruszenie po japońsku, czyli „Dom z małych kostek"

Zimowe wieczory sprzyjają rozleniwieniu. Niestety nie jest to tylko wymigiwanie się od czynności fizycznych, ale nawet od... myślenia! Taką porą najchętniej...
Czytaj więcej
Copyright 2007-2018 - SuperSluby.pl