Zdrowie w filiżance herbaty
Nie wszyscy lubią herbatę, ale istnieje szerokie grono jej amatorów. Ostatnio obserwujemy modę na herbaty smakowe, wśród których nie dziwi już żadna kombinacja. Media wciąż zachwalają prozdrowotne właściwości zielonej herbaty, natomiast zapomina się o herbacie białej, czarnej i czerwonej...
Herbaty smakowe
Należy przede wszystkim zwrócić uwagę na fakt, iż większość herbat smakowych wcale nie zawiera w swym składzie owoców czy kwiatów, które nadają jej smak. Są za niego odpowiedzialne sztuczne aromaty, a składniki naturalne występują w śladowych ilościach, bądź wcale. Zanim kupimy herbatę smakową, warto przeczytać informacje zawarte na etykiecie. Oczywiście na rynku występują także prawdziwe herbaty, złożone ze skórek owocowych i płatków kwiatowych, a nawet korzeni (np. imbiru). Takie wyroby zdecydowanie godne są polecenia!
Zielona herbata
Znana jest przede wszystkim ze swojego dobroczynnego wpływu na urodę. Zawiera antyoksydanty, które opóźniają proces starzenia, zapobiegają rozwojowi nowotworów. Zielona herbata przeciwdziała rozwojowi szkodliwych bakterii, a ze względu na wysoką zawartość fluorków wzmacnia zęby. Obniża również poziom cholesterolu, dlatego polecana jest osobom z ryzykiem wystąpienia udarów mózgu i choroby niedokrwiennej serca. Zielona herbata reguluje również metabolizm, przez co powinna występować w jadłospisie osób będących na diecie. Warto wiedzieć, że w jednej filiżance tej herbaty jest tyle samo witaminy C, co w całej pomarańczy! Ponadto występuje w niej witamina E i B.
Biała herbata
Jest to najrzadszy, a jednocześnie cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek. Produkowana jest w Chinach według ściśle przestrzeganych, tradycyjnych metod. Biała herbata zawiera mnóstwo witaminy C, a także kofeiny, dzięki czemu może stanowić zdrowy zamiennik kawy. Zawiera dużo więcej antyoksydantów niż zielona herbata, dlatego polecana jest osobom z ryzykiem wystąpienia choroby nowotworowej. Oczywiście ma także świetny wpływ na kondycję skóry.
Czerwona herbata
Jest to herbata półfermentowana. Niektórzy sądzą, że nie jest dobra dla zdrowia, ale wcale nie jest to prawdą! Przez naukowców uważana jest za niszczyciela tłuszczu, przyspiesza metabolizm. Powinny ją pić osoby odchudzające się. Ponadto obniża poziom cholesterolu, wspomaga prace wątroby, pobudza procesy trawienne i wzmacnia organizm. Ze względu na swoje antytoksyczne właściwości polecana jest osobom zażywającym leki i nadużywającym alkoholu.
Czarna herbata
Jest to tak naprawdę odmiana herbaty zielonej, z tym że poddanej procesowi pełnej fermentacji. Niestety herbata czarna ma dużo mniejszą zawartość witaminy C i związków mineralnych, niż herbata zielona. W Polsce spożywa się bardzo dużo czarnej herbaty, jednak nie jest ona dobrej jakości. Często zawiera resztki herbaciane, które psują smak i aromat, a także stanowią bezwartościowy balast wśród suszu.
Herbata herbacie nie równa! Każda z nich ma nieco odmienne właściwości, oryginalny smak i niepowtarzalny aromat, dlatego polecam urozmaicanie swojego menu różnorodnymi gatunkami!
Agnieszka Doros
Ukoić nerwy
Stres. Stres! Już niemal paranoja. Tak właśnie większość par szaleje przed ślubem, podczas gdy wszystko załatwione, dopięte na ostatni guzik.
Nie szarpmy...
Czytaj więcej
Zimowy nieład na głowie
Zima jest najgorszą porą roku dla Twoich włosów. Na dworze mróz, wiatr i wilgoć, w pomieszczeniach powietrze przesuszone centralnym ogrzewaniem. Na...
Czytaj więcej
Herbata do zadań specjalnych
Przyszła do nas z Anglii, gdzie wciąż pozostaje najpopularniejszym trunkiem, w biurach i na salonach. Przez wiele lat mieliśmy do wyboru...
Czytaj więcej
Plastic-fantastic przed ślubem?
Moda na przedślubne operacje plastyczne to za Oceanem już rutyna. Powiększanie piersi, liposukcja, wypełnianie ust. Amerykanie nazywają to zjawisko: ,,Bridalplasty" -...
Czytaj więcej
Precz suchej skórze
Wielkimi krokami nadciąga do nas lato, którego nadejście wiąże się z ogromnym niebezpieczeństwem dla naszej skóry. Jak możemy o nią zadbać,...
Czytaj więcej
|