Zdrowie w filiżance herbaty

Nie wszyscy lubią herbatę, ale istnieje szerokie grono jej amatorów. Ostatnio obserwujemy modę na herbaty smakowe, wśród których nie dziwi już żadna kombinacja. Media wciąż zachwalają prozdrowotne właściwości zielonej herbaty, natomiast zapomina się o herbacie białej, czarnej i czerwonej...
Herbaty smakowe
Należy przede wszystkim zwrócić uwagę na fakt, iż większość herbat smakowych wcale nie zawiera w swym składzie owoców czy kwiatów, które nadają jej smak. Są za niego odpowiedzialne sztuczne aromaty, a składniki naturalne występują w śladowych ilościach, bądź wcale. Zanim kupimy herbatę smakową, warto przeczytać informacje zawarte na etykiecie. Oczywiście na rynku występują także prawdziwe herbaty, złożone ze skórek owocowych i płatków kwiatowych, a nawet korzeni (np. imbiru). Takie wyroby zdecydowanie godne są polecenia!
Zielona herbata
Znana jest przede wszystkim ze swojego dobroczynnego wpływu na urodę. Zawiera antyoksydanty, które opóźniają proces starzenia, zapobiegają rozwojowi nowotworów. Zielona herbata przeciwdziała rozwojowi szkodliwych bakterii, a ze względu na wysoką zawartość fluorków wzmacnia zęby. Obniża również poziom cholesterolu, dlatego polecana jest osobom z ryzykiem wystąpienia udarów mózgu i choroby niedokrwiennej serca. Zielona herbata reguluje również metabolizm, przez co powinna występować w jadłospisie osób będących na diecie. Warto wiedzieć, że w jednej filiżance tej herbaty jest tyle samo witaminy C, co w całej pomarańczy! Ponadto występuje w niej witamina E i B.
Biała herbata
Jest to najrzadszy, a jednocześnie cieszący się największym uznaniem koneserów gatunek. Produkowana jest w Chinach według ściśle przestrzeganych, tradycyjnych metod. Biała herbata zawiera mnóstwo witaminy C, a także kofeiny, dzięki czemu może stanowić zdrowy zamiennik kawy. Zawiera dużo więcej antyoksydantów niż zielona herbata, dlatego polecana jest osobom z ryzykiem wystąpienia choroby nowotworowej. Oczywiście ma także świetny wpływ na kondycję skóry.
Czerwona herbata
Jest to herbata półfermentowana. Niektórzy sądzą, że nie jest dobra dla zdrowia, ale wcale nie jest to prawdą! Przez naukowców uważana jest za niszczyciela tłuszczu, przyspiesza metabolizm. Powinny ją pić osoby odchudzające się. Ponadto obniża poziom cholesterolu, wspomaga prace wątroby, pobudza procesy trawienne i wzmacnia organizm. Ze względu na swoje antytoksyczne właściwości polecana jest osobom zażywającym leki i nadużywającym alkoholu.
Czarna herbata
Jest to tak naprawdę odmiana herbaty zielonej, z tym że poddanej procesowi pełnej fermentacji. Niestety herbata czarna ma dużo mniejszą zawartość witaminy C i związków mineralnych, niż herbata zielona. W Polsce spożywa się bardzo dużo czarnej herbaty, jednak nie jest ona dobrej jakości. Często zawiera resztki herbaciane, które psują smak i aromat, a także stanowią bezwartościowy balast wśród suszu.
Herbata herbacie nie równa! Każda z nich ma nieco odmienne właściwości, oryginalny smak i niepowtarzalny aromat, dlatego polecam urozmaicanie swojego menu różnorodnymi gatunkami!
Agnieszka Doros
Antykoncepcja coraz nowocześniejsza
Już w starożytności stosowano przeróżne metody zapobiegania ciąży. Skuteczność niektórych z nich była zerowa, inne okazywały się trafnymi wynalazkami. Dziś antykoncepcja...
Czytaj więcej
Chirurgia plastyczna na ślubnym kobiercu
Ponad 50 proc. przyszłych brytyjskich panien młodych i co trzeci przyszły pan młody myśli o poddaniu się operacji plastycznej lub zabiegowi z zakresu...
Czytaj więcej
Uroda włosa w ciąży
Ciąża to czas niezwykle magiczny. Pod naszym sercem nosimy małą istotkę, która już wkrótce całkowicie odmieni nasze życie. Jest jednak jeszcze...
Czytaj więcej
Doskonały demakijaż
Demakijaż to podstawa pielęgnacji twarzy. Powinien być wykonywany starannie dwa razy dziennie. Bez niego nie ma mowy o gładkiej, promiennej skórze...
Czytaj więcej
Gdy nasz organizm woła o pomoc...
Problemy z cerą, kiepskie samopoczucie, ciągłe zmęczenie oraz wiele innych, mniej lub bardziej charakterystycznych przypadłości towarzyszy nam każdego dnia. Nie zauważamy...
Czytaj więcej
|