Logowanie

Ślubne tematy

 

Nasza fizjologia a "zbędne kilogramy"

Nasza fizjologia a "zbędne kilogramy"

Nadwaga i otyłość są przykładem choroby złożonej, w powstawaniu której bierze  wiele różnych czynników. Przyjmując założenie, że czynniki genetyczne wchodzą w interakcje z naszymi codziennymi wyborami dotyczącymi stylu życia powstaje ryzyko zburzenia równowagi w ustroju...

Dodatkowo w przypadku ciągłej dostępności nadmiaru pożywienia i zmniejszonej konieczności wydatku energetycznego zwiększa się ryzyko nagromadzenia „zbędnych kilogramów". W takiej sytuacji występowanie nadmiernego przyrostu wagi  zależne jest zarówno od fizjologii, jak i  zachowania oraz środowiska.

 

Prawda o genach

Geny wpływają zarówno na pobór energii, jak też na jej wydatkowanie np. na ilość nawykowej aktywności fizycznej. Ogólnie rzecz biorąc, w regulację wagi ciała zaangażowanych jest ponad 400 genów. Istnieje koncepcja „zapobiegliwego genotypu", która zakłada, że genetyczne adaptacje umożliwiają skuteczne gromadzenie nadwyżek żywności na czas braku pożywienia i głodu. Jednakże w czasach nadmiaru żywności i jej zwiększonego dowozu, takie geny mogą stanowić przyczynę otyłości, nadciśnienia i cukrzycy. Zacytować tu należy przykład Indian Prima, którzy zamieszkują ubogi rejon południowo-zachodniej Arizony. Niegdyś otyłość u nich występowała rzadko, obecnie dotyka 75 proc. plemienia - po prostu nie są przystosowani do tak kalorycznego pożywienia, które przyniósł im rozwój cywilizacji.

 

Homeostaza

Równowagę energetyczną w organizmie zapewnia mechanizm homeostatyczny czyli homeostaza. Obejmuje on przekazywanie informacji między narządami trawiennymi i tkanką tłuszczową a obszarami mózgowymi, szczególnie podwzgórzem. To dzięki temu mechanizmowi otrzymujemy informację, że jesteśmy najedzeni - zazwyczaj 20 minut po spożyciu posiłku. Do czynników regulujących zachowania związane z jedzeniem zalicza się między innymi: glukozę, której spadek stężenia może wyzwalać przyjmowanie pożywienia albo leptynę, której zaburzenie szlaku powoduje niezdolność do odczuwania sytości.

 

Przysłowiowe „Hormony"

Zaburzenia hormonalne w niektórych chorobach mogą również powodować wzrost masy ciała oraz zwiększone odkładanie tkanki tłuszczowej w organizmie. Nadwaga i otyłość są wówczas objawem konkretnej choroby, na przykład: choroby trzustki, choroby tarczycy czy choroby Cushinga.

 

Wszelkie  zaburzenia masy ciała związane z powyższymi czynnikami należy leczyć pod ścisłą opieką lekarza we współpracy z dietetykiem. Dlatego też zanim rozpoczniemy proces odchudzania, polecam zawsze wykonać podstawowe badania oraz podjąć konsultację z lekarzem i dietetykiem, by nie spowodować większych szkód dla własnego zdrowia!

 

Izabela Stańczyk

Dietetyk

 

Twoje imię i nazwisko lub pseudonim:
Adres e-mail znajomego:
Wyślij
sss

Twój nick:

Treść komentarza:

Opublikuj
sss
Czytaj inne ślubne tematy z działu: Porady specjalisty
Dieta proteinowa

Dieta proteinowa

Dieta proteinowa dr Dukana stała się w ostatnich czasach najpopularniejszą dietą odchudzającą. Podobno efekty jej stosowania są rewelacyjne. Zasada tej diety...
Czytaj więcej
Dieta antystresowa

Dieta antystresowa

Stres towarzyszy nam niemal codziennie. Niestety, ma on niekorzystny wpływ nie tylko na nasze zdrowie i samopoczucie, ale także wpływa na...
Czytaj więcej
Przemiana materii

Przemiana materii

Nowy Rok, kolejny, bo już 2011... i znów o rok starsi. Nawet, jeśli wciąż czujemy się młodzi duchem i młodo wyglądamy...
Czytaj więcej
Słodycze: jeść czy nie jeść? - oto jest pytanie...

Słodycze: jeść czy nie jeść? - oto jest pytanie...

Któż z nas nie staje czasem przed takim dylematem widząc kuszące słodkości? Zwłaszcza wtedy, gdy zaczynamy się odchudzać. Wspaniałe postanowienie o...
Czytaj więcej
Dbajmy o serce

Dbajmy o serce

Miesiąc luty kojarzy się nam z wielkim świętem zakochanym - Walentynkami. Nasze serca przepełniają się wtedy radością i miłością. To dobry...
Czytaj więcej
Copyright 2007-2019 - SuperSluby.pl