Nasza fizjologia a "zbędne kilogramy"

Nadwaga i otyłość są przykładem choroby złożonej, w powstawaniu której bierze wiele różnych czynników. Przyjmując założenie, że czynniki genetyczne wchodzą w interakcje z naszymi codziennymi wyborami dotyczącymi stylu życia powstaje ryzyko zburzenia równowagi w ustroju...
Dodatkowo w przypadku ciągłej dostępności nadmiaru pożywienia i zmniejszonej konieczności wydatku energetycznego zwiększa się ryzyko nagromadzenia „zbędnych kilogramów". W takiej sytuacji występowanie nadmiernego przyrostu wagi zależne jest zarówno od fizjologii, jak i zachowania oraz środowiska.
Prawda o genach
Geny wpływają zarówno na pobór energii, jak też na jej wydatkowanie np. na ilość nawykowej aktywności fizycznej. Ogólnie rzecz biorąc, w regulację wagi ciała zaangażowanych jest ponad 400 genów. Istnieje koncepcja „zapobiegliwego genotypu", która zakłada, że genetyczne adaptacje umożliwiają skuteczne gromadzenie nadwyżek żywności na czas braku pożywienia i głodu. Jednakże w czasach nadmiaru żywności i jej zwiększonego dowozu, takie geny mogą stanowić przyczynę otyłości, nadciśnienia i cukrzycy. Zacytować tu należy przykład Indian Prima, którzy zamieszkują ubogi rejon południowo-zachodniej Arizony. Niegdyś otyłość u nich występowała rzadko, obecnie dotyka 75 proc. plemienia - po prostu nie są przystosowani do tak kalorycznego pożywienia, które przyniósł im rozwój cywilizacji.
Homeostaza
Równowagę energetyczną w organizmie zapewnia mechanizm homeostatyczny czyli homeostaza. Obejmuje on przekazywanie informacji między narządami trawiennymi i tkanką tłuszczową a obszarami mózgowymi, szczególnie podwzgórzem. To dzięki temu mechanizmowi otrzymujemy informację, że jesteśmy najedzeni - zazwyczaj 20 minut po spożyciu posiłku. Do czynników regulujących zachowania związane z jedzeniem zalicza się między innymi: glukozę, której spadek stężenia może wyzwalać przyjmowanie pożywienia albo leptynę, której zaburzenie szlaku powoduje niezdolność do odczuwania sytości.
Przysłowiowe „Hormony"
Zaburzenia hormonalne w niektórych chorobach mogą również powodować wzrost masy ciała oraz zwiększone odkładanie tkanki tłuszczowej w organizmie. Nadwaga i otyłość są wówczas objawem konkretnej choroby, na przykład: choroby trzustki, choroby tarczycy czy choroby Cushinga.
Wszelkie zaburzenia masy ciała związane z powyższymi czynnikami należy leczyć pod ścisłą opieką lekarza we współpracy z dietetykiem. Dlatego też zanim rozpoczniemy proces odchudzania, polecam zawsze wykonać podstawowe badania oraz podjąć konsultację z lekarzem i dietetykiem, by nie spowodować większych szkód dla własnego zdrowia!
Izabela Stańczyk
Dietetyk
Dieta dla zapracowanych
Cały dzień spędzasz w pracy lub na uczelni, brakuje Ci czasu nawet na jedzenie. Za to po powrocie do domu nadrabiasz...
Czytaj więcej
Sposób na odchudzanie
Każdy z Was chce wyglądać pięknie, gdy stopnieją śniegi, a zimowe stroje trzeba będzie zamienić na zwiewne fatałaszki. Jednak, jak odchudzać...
Czytaj więcej
Dieta antystresowa
Stres towarzyszy nam niemal codziennie. Niestety, ma on niekorzystny wpływ nie tylko na nasze zdrowie i samopoczucie, ale także wpływa na...
Czytaj więcej
Święta święta i ... na dietę
Minęły święta, a Ty z przerażeniem patrzysz na wskaźnik wagi? W dodatku odkrywasz, że trudno Ci zmieścić się w sukienkę, którą...
Czytaj więcej
Słodycze: jeść czy nie jeść? - oto jest pytanie...
Któż z nas nie staje czasem przed takim dylematem widząc kuszące słodkości? Zwłaszcza wtedy, gdy zaczynamy się odchudzać. Wspaniałe postanowienie o...
Czytaj więcej
|